Sałatka z kurczakiem

Kiedy nadchodzi karnawał i wielu z nas planuje zabawę z przyjaciółmi we własnym domu, pojawia się nieodłączne pytanie o menu, które będzie jednocześnie niedrogie, proste do przygotowania ale również smaczne i zaskoczy gości. Jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce jest kurczak i chociaż wiele osób twierdzi, że drób już im się przejadł, pokażemy, jak w prosty sposób zamienić pierś z kurczaka w fantastyczne danie, które doda wszystkim energii do zabawy do białego rana. Poniżej prezentujemy trzy przepisy, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Sałatka z kurczakiem, owocami i miodowym dressingiem

składniki:

  • filet z kurczaka
  • pół paczki rukoli
  • granat
  • czerwony grapefruit
  • duża łyżka miodu
  • dwie łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Filet marynujemy przez pół godziny w ulubionych przyprawach. Polecamy słodką paprykę, pieprz cytrynowy i odrobinę curry. Tak przygotowane mięso smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub na grillowej patelni, a po wystudzeniu kroimy w cienkie plasterki.

W dużej misce mieszamy porwaną na mniejsze kawałki rukolę, kurczaka, obrane z błonek cząstki grapefruita i nasiona granatu. Gotową sałatkę przed samym podaniem polewamy dressingiem na bazie miodu, soku cytrynowego i oliwy, przyprawionym solą. Sałatka jest lekka i ma bardzo przyjemny słodko kwaśny smak.

Sałatka z kurczakiem i makaronem Orzo

składniki:

  • szklanka makaronu Orzo
  • filet z kurczaka zamarynowany w przyprawie gyros
  • kukurydza z puszki
  • kilka ostrych korniszonów
  • papryka czerwona
  • duża łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Orzo to makaron przypominający wyglądem ziarna ryżu. Do ugotowanego makaronu dodajemy kurczaka, usmażonego i pokrojonego w niewielką kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, warzywa pokrojone w kostkę, majonez i przyprawy. Taka sałatka najlepsza będzie kilka godzin po przygotowaniu, kiedy smaki dobrze się połączą.

Sałatka z kurczakiem po meksykańsku

składniki:

  • filet z kurczaka zamarynowany w oliwie z dodatkiem ostrej papryki
  • czerwona fasola z puszki
  • kukurydza z puszki
  • żółty ser w kostce
  • sos salsa
  • czipsy typu tortilla

Drobno pokrojonego grillowanego kurczaka wymieszać z warzywami z puszki i potartym żółtym serem. Dodać dwie łyżki sosu salsa i dokładnie wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje podawana jako rodzaj gęstego dipu do czipsów typu tortilla. W wersji dla dbających o linię, ser można pominąć a sałatkę podawać na plastrach awokado.

Kurczak to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Chociaż tak popularny, wciąż może zaskakiwać, a odkrywanie nowych połączeń smaków to świetna okazja do zabawy w szefa kuchni. Życzymy smacznego!

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *