Produkty wysokobiałkowe dla kulturysty

Nie jest żadną tajemnicą, że efektywność każdego rodzaju trenigu kulturystycznego jest ściśle uzależniona od kilku najważniejszych czynników. Jeżeli więc chcemy osiągnąć zamierzone efekty, nasze postępowanie musi uwzględniać takie czynniki, jak na przykład suplementacja, przemyślany plan treningowy, efektywna regeneracja potreningowa, unikanie alkoholu, narkotyków czy papierosów. Jedną z najważniejszych, a według wielu wręcz najważniejszą częścią pracy nad rozbudową muskulatury jest oczywiście również dieta. Dieta osoby trenującej powinna obfitować w produkty wysokobiałkowe. Warto jednak mieć świadomość, że źródła białka w naszym pożywieniu powinny być możliwie jak najbardziej zróżnicowane: zjadanie codziennie dużych ilości twarogu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jakie konkretnie produkty wysokobiałkowe powinny znaleźć się w codziennym menu adepta kulturystyki? Podstawowa lista zawiera takie produkty, jak

1. Nabiał

2. Mięso

3. Ryby

4. Orzechy lub masło orzechowe – zobacz przepis

Oczywiście, każda z wymienionych wyżej kategorii produktów wysokobiałkowych ma swoją własną specyfikę i oprócz białka stanowi również źródło innych, cennych z punktu widzenia kulturysty, składników odżywczych.

Produkty wysokobiałkowe dla kulturysty

1. Nabiał

Nabiał to najczęściej podstawowe źródło białka w naszej diecie. Warto również pamiętać, że produkty białkowe stanowią również bardzo cenne źródło aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych. Co ważne, nabiał nie stanowi źródła tylko i wyłącznie BCAA, ale zawiera w sobie pełen aminogram, czyli wszystkie aminokwasy, które biorą udział w budowie mięśni. Jakie konretnie rodzaje nabiału są najbardziej wskazane jako elementy diety kulturysty? Tutaj można wymienić przede wszystkim chudy twaróg, jogurt grecki oraz jajka kurze.

2. Mięso

Mięso to kolejne niezwykle istotne źródło białka. Najlepsze z punktu widzenia osoby ćwiczącej jest rzecz jasna mięso czerwone, w tym w szczególności wołowina. Stanowi ona nie tylko bogate źródło samego białka(ponad 20 gr na 100 gr produktu), ale również dość bogate źródło kreatyny.

3. Ryby

Nasza dieta nie powinna pomijać również ryb. W szczególności tłuste ryby morskie pochodzące z czystych akwenów to niezwykle wartościowe produkty wysokobiałkowe, które oprócz samego białka stanowią również źródło kwasów tłuszczowych omega 3 (czytaj więcej) oraz omega 6 a także niezwykle ważnej dla naszego organizmu witaminy D.

4. Orzechy

Kolejna kategoria produktów, którą powinna uwzględniać nasza dieta, to orzechy lub masło orzechowe. Tutaj oprócz samego białka dostarczamy naszemu organizmowi również kwasów tłuszczowych a także cennych pierwiastków mineralnych, takich jak cynk oraz magnez. Orzechy lub dobrej jakości produkty na bazie orzechów to także źródło błonnika pokarmowego. Oprócz tego, orzechy lub masło orzechowe mogą z powodzeniem zastąpić nam słodycze w roli przekąski pomiędzy posiłkami.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *