Poznaj cudowne właściwości roszponki

Roszponka należy do roślin kozłkowatych, których pierwotnym miejscem pochodzenia są: Europa, Afryka Północna oraz Azja Mniejsza. W Polsce jest często uprawiana, a następnie wykorzystywana jako roślina jadalna.

Jest rośliną roczną bądź też dwuletnią. Szczególnie ceni się jej krótki okres wegetacji oraz małe wymagania glebowe i klimatyczne:

  • nie jest wrażliwa na ujemną temperaturę
  • może pozostać w gruncie przez cały rok
  • roślina lubi lekko zacienione stanowiska
  • preferuje się przepuszczalną glebę o odczynie zbliżonym do obojętnego, jednak jest tolerancyjna względem każdego podłoża
  • zbiór liści przypada na okres już około 3 miesięcy po siewie

Zastosowanie kulinarne roszponki

Roszponka posiada olejki eteryczne, które nadają jej charakterystyczny, orzechowy smak. Liście rośliny cechują się bardzo niską kalorycznością. Wykorzystywane głównie jako dodatek lub główny składnik różnego rodzaju sałatek.

Roszponka może być z powodzeniem dodawana do koktajli warzywnych, a także wykorzystywana jako dodatek do kurczaka (bądź innych mięs). Idealnie łączy się zarówno z owocami jak i warzywami. Można ją spożywać również na surowo, jako składnik kanapki – często zamiast popularnej sałaty. Jej obecność podkreśla smak serów, zwłaszcza sera feta.

  1. Przepis na zdrową sałatkę z roszponką – główkę sałaty lodowej dokładnie umyć i porwać na mniejsze kawałki. Do miski z sałatą dodać 2 świeże ogórki i 2 pomidory pokrojone w kostkę, 2 garście roszponki, pęczek posiekanego drobno szczypiorku oraz sos wykonany z przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku oraz soku z 1 cytryny wymieszanych z 6 łyżkami oliwy z oliwek. Całość wystarczy już tylko doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Odkwaszający organizm napar z roszponki – gorącą wodą należy zalać szklankę liści jarmuży, roszponki, szpinaku, rukoli, liści buraków, pokrzywy i natki pietruszki. Całość odstawić do ostygnięcia pod przykryciem, a następnie odcedzić i spożywać.

Właściwości zdrowotne

Liście rośliny są niezwykle bogate w zasoby beta-karotenu, sole mineralne, witaminy A, B6, C, cynk, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas. Dzięki obecności wszystkich wymienionych składników, roszponka:

  • wpływa korzystnie na proces starzenia się skóry
  • posiada niski indeks glikemiczny, zalecana jest więc diabetykom
  • zmniejsza osłabienie organizmu oraz poprawia samopoczucie
  • pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy
  • poprawia trawienie i zwiększa apetyt
  • likwiduje zaparcia
  • wpływa korzystnie na likwidację cellulitu i rozstępów
  • zapobiega gromadzeniu się toksyn w organizmie

Dodatkowo należy do warzyw o małej zawartości kwasu moczowego, przez co zalecana jest chorym na dnę moczanową.

Często sięga się po nią w celu odprężenia psychicznego, gdyż działa uspokajająco, zmniejsza niepokój i pomaga przy problemach ze snem. W ziołolecznictwie stosuje się ją w przypadku przesilenia wiosennego, ponieważ likwiduje osłabienie, senność, rozdrażnienie, bóle mięśni czy głowy oraz zwiększa odporność.

Ciekawostki

  1. Ciekawostką jest, że aby liście roszponki jak najdłużej zachowały świeżość i kruchość, należy je przechowywać w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę
  2. Roszpunka zyskała popularność dzięki braciom Grimm. W ich opowieści, na życzenie ciężarnej żony, mężczyzna zerwać liście roszpunki z ogrodu czarownicy. W konsekwencji wiedźma porwała ich nowonarodzoną córeczkę i uwięziła w wieży, do której można było się dostać jedynie po długich włosach dziewczyny, kiedy ta podrosła
  3. Występująca naturalnie dzika roszponka obecnie zagrożona jest wymarciem
  4. Przed zbiorem liści warto przykryć roślinę naczyniem nieprzepuszczającym światła, co złagodzi jej smak

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *