Mole spożywcze – najważniejsze informacje

Molami spożywczymi nazywamy tak naprawdę dwa owady, których właściwa nazwa brzmi omacnica spichrzanka lub mklik mączny. Są to motyle nocne pochodzące z rodziny omacnicowatych. Są to szkodniki zamieszkujące magazyny z produktami zbożowymi oraz szafki kuchenne.

 

Jak wygląda mol spozywczy?

Omacnica spichrzanka posiada w początkowym stadium brazową głowę oraz białe ciało, które z czasem przybiera ciemniejsze kolory, w zależności od tego, jaki pokarm spożywa. Mole te posiadają również skrzydła, których rozpiętość dochodzi do prawie 2 cm.

Mklik mączny jest owadem bardzo podobnym. Rozpiętość skrzydeł sięga tu jednak do 2,5 cm. Przednie skrzydła maja ciemny kolor, a tylne szarawy.

Jak wygląda cykl życia moli spożywczych?

Jaja owadów składane są głównie na suchych produktach spożywczych. Do 10 dni później w temperaturze pokojowej, wykluwają się gąsienice. Okres ich żerowania w optymalnych warunkach wynosi ok 3 tygodni. Następnie dochodzi do przepoczwarczenia. Forma dorosła moli spożywczych żyje około 2 tygodni i żeruje głównie nocą.

Skąd biorą się mole spożywcze?

Bardzo często mole spożywcze pojawiają się  w naszym domu przyniesione w produktach spożywczych ze sklepu. Mogą także przenieść się z domu sąsiada. Owady te rozmnażają się bardzo szybko, a samice mogą wytworzyć nawet do 400 jajeczek. Pozostawiają je nie tylko na żywności, ale również na opakowaniach.

Gdzie występują mole spożywcze?

Mole spożywcze występują zarówno w zakładach przemysłowych, magazynach, sklepach, jak i domach oraz mieszkaniach. Świetnie odnajdują się nawet w niesprzyjających warunkach, np. w nieogrzewanych pomieszczeniach. Larwy moli są w stanie nawet przedostać się do żywności przez foliowe opakowanie. Może odnaleźć je tam, gdzie znajdują się suche produkty spożywcze, takie jak zboża, nasiona, mąka, zioła, suszone owoce i warzywa, orzechy, a nawet czekolada. Produkty jakie napotykają mole spożywcze, zostają zanieczyszczone poprzez odchody, martwe owady i przędze.

Jakie są sposoby na zwalczanie moli spożywczych?

Mole spożywcze należą do owadów, które bardzo trudno wyplenić. Występowanie ich w żywności, sprawia że takie produkty są niezdatne do spożycia i należy je wyrzucić.

W zakładach przemysłowych stosowane są następujące metody mające wyplenić mole spożywcze:

1. Dezynsekcja środkami chemicznymi.

2. Działanie promieni ultafioletowych i podczerwonych.

W warunkach domowych można zastosować następujące środki:

1. Wygrzewanie na poziomie ok 52 stopni C.

2. Wymrażanie w temperaturze do -15 stopni C (można nowo kupione produkty włożyć na kilka dni do zamrażarki).

3. Wyrzucenie wszystkich produktów, w których zaległy się mole spożywcze poza obszar zamieszkania. Należy bezwzględnie pozbyć się wszystkich produktów, w których mogły zalęgnąć się larwy lub owady.

4. Wyczyszczenie wszystkich szafek, w których mogły zalęgnąć się mole:

• dokładne odkurzenie,

• umycie wodą z mydłem,

• wysuszenie,

• przetarcie powierzchni octem lub olejkami eterycznymi.

5. Wyczyszczenie pojemników, w których trzymane są produkty spożywcze.

6. Przechowywanie nowo kupionych produktów spożywczych w szczelnie zamkniętych plastikowych lub szklanych pojemnikach.

7. Zastosowanie pułapek na mole, lub wypróbowanie domowych sposobów na ich usunięcie. Do najbardziej skutecznych metod usunięcia moli wykorzystuje się woń następujących produktów:

• goździki,

• liście laurowe,

• anyż,

• ocet,

• cytryna,

• mięta,

• wanilia,

• pomarańcza.

Najbardziej popularne pułapki to plastry z klejem, które umieszcza się na ścianach szafek. Ale można znaleźć również specjalne pułapki z feromonami.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *