
Burak to nie tylko cenione za swoje walory smakowe warzywo. To też roślina, która wykazuje silne właściwości prozdrowotne. A że jest tani i łatwo dostępny, warto je poznać i na stałe włączyć buraka do swojego codziennego menu.
O tym, że burak pozytywnie wpływa na zdrowie, wiedziano już w starożytności. Z jego właściwości leczniczych zdawali sobie sprawę lekarze w Babilonie, a z ich wiedzy korzystali później zarówno Grecy, jak i Rzymianie. Na terenach dzisiejszej Italii burak był zresztą tak popularny, że spożywano go nawet pod postacią niewielkich kiełków. To zresztą Włochom zawdzięczamy fakt, że dzisiejsze buraki dostępne są w rozmaitych odmianach i osiągają znane nam rozmiary. Co jednak sprawia, że burak jest tak wyjątkowym warzywem?
Sok z buraka przeciw anemii
Buraki nie są wprawdzie najzasobniejszym źródłem żelaza, ale i tak od wieków są uznanym środkiem przeciw anemii. Co ważne, jego działanie wspomagające układ krwiotwórczy jest tak silne, że sok z buraka zaleca się stosować nie tylko w przypadku niedokrwistości, ale też jako wspomaganie w kuracji białaczki. Odpowiada za to zarówno zawartość żelaza, jak i antyoksydantów, które aż czterokrotnie mogą zwiększyć przyswajanie tlenu przez komórki.
Przeciwnowotworowy sok z buraka
Sok z buraka to prawdziwy eliksir zdrowia. Okazuje się bowiem, że jego regularne picie znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. To działanie jest wynikiem obecności betaniny – substancji, która odpowiada za likwidowanie wolnych rodników. Ze względu na swoje właściwości wzmacniające, picie soku z buraka zaleca się także pacjentom przechodzącym wyniszczającą chemioterapię. W ich przypadku działa on podobnie jak w przypadku anemii.
Witaminy i minerały w buraku
Jak się okazuje, lista dobroczynnych substancji zawartych w buraku na tym się nie kończy. Sok z tego warzywa może być bowiem stosowany jako rodzima alternatywa dla egzotycznych soków typu ”multiwitamina”. Dowody? Wystarczy, że spojrzymy na jego skład:
Witaminy:
– Witamina C – 4.9 mg
– Witamina A – 33 IU
– Witamina E – 0.04 mg
– Witamina K – 0.2 µg
– Witamina B6 – 0.067 mg
– Kwas foliowy – 109 µg
– Tiamina – 0.031 mg
– Ryboflawina – 0.040 mg
– Niacyna – 0.334 mg
Minerały:
– Wapń – 16 mg
– Cynk – 0.35 mg
– Fosfor – 40 mg
– Potas – 325 mg
– Magnez – 23 mg
– Żelazo – 0.80 mg
– Sód – 78 mg
Sok z buraka w ciąży
To zaś sprawia, że sok z buraka to doskonały ciążowy suplement diety. Jego największym atutem jest wysoka zawartość kwasu foliowego – substancji, która jest kluczowa dla rozwoju płodu oraz dobrego samopoczucia przyszłej mamy. Za spożywaniem soku z buraków w ciąży przemawia również fakt, że zapobiega on częstej w tym stanie anemii.
Czytaj więcej: Sok z buraka – wartości odżywcze i właściwości lecznicze