Cholesterol – jakie ma zadanie w organizmie?

Powszechnie dzieli się cholesterol na dobry i zły. Okazuje się jednak, że nawet ten potocznie nazywany złym cholesterol jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szkodliwy jest jedynie nadmiar cholesterolu i to obojętnie czy nazwanego dobrym czy złym. Cholesterol to związek organiczny, które w ludzkim ciele jest niezbędny, więc jest częściowo produkowany – głównie w wątrobie. Jest transportowany wraz z krwią do innych komórek organizmu. Kolejna część cholesterolu jest wchłaniania z pożywienia m.in. tłuszczy zwierzęcych czy jajek. Cholesterol można podzielić według lipoprotein na LDL (zły cholesterol) i HDL (dobry cholesterol).

Funkcje cholesterolu w organizmie

Cholesterolowi można przypisać pełnienie wielu ważnych zadań w organizmie, które bezpośrednio wpływają na jego funkcjonowanie. Przede wszystkim cholesterol jest budulcem błon komórkowych, a także wchodzi w skład osłonek mielinowych, które z kolei chronią włókna nerwowe. Cholesterol odgrywa też ważną rolę w produkcji hormonów np. antystresowych. Potrzebny jest w organizmie, aby przyswajać i wytwarzać witaminę D. Ponadto jest składnikiem żółci, a więc ułatwia trawienie tłuszczów.

LDL, czyli zły cholesterol

Cholesterol typu LDL zajmuje się w organizmie transportem cholesterolu w ogóle do innych narządów jak np. nerki. Jednakże jego funkcją jest też odkładanie wolnego cholesterolu m.in. na powierzchni błon komórkowych. Jeśli jest go w organizmie za dużo odkłada się za bardzo między innymi w naczyniach krwionośnych, co prowadzi do ich zwężenia, a to z kolei skutkuje zaburzeniem krążenia, zmianami miażdżycowymi, a w końcowym efekcie może nawet doprowadzić do niewydolności serca. Ponieważ cholesterol LDL odpowiada za odkładanie się cholesterolu to uważany jest za ten zły, aczkolwiek też jest bardzo potrzebny w organizmie.

HDL, czyli dobry cholesterol

Cholesterol typu HDL ma skrajnie odmienną funkcję od cholesterolu LDL, ponieważ ten rodzaj oczyszcza osocze krwi z cholesterolu. Dlatego też nazywa się go dobrym cholesterolem. Jednak pełni jeszcze inne funkcje m.in. zbiera wolny cholesterol, więc chroni organizm przed zapchaniem się naczyń krwionośnych i chorobami całego układu krążenia. Jednak jego poziom także musi być badany i nie może być go za wiele w organizmie.

Kontrowersyjne jajka

Osoby, które mają problem z zachowaniem prawidłowej wysokości cholesterolu LDL w organizmie przez wiele lat otrzymywały zalecenia,a by nie jeść jajek. Okazuje się, że w 100 g jajka jest aż 372 mg cholesterolu, ale z drugiej strony WHO zaleca, że nawet osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu mogą jeść 6 do 10 jajek tygodniowo, ponieważ oprócz cholesterolu zawierają też lecytynę, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Ciekawym odkryciem jest też, że jajka działają korzystnie na poziom cholesterolu HDL, czyli tego dobrego, a zarazem składniki odżywcze w nich zawarte działają pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, czyli tego złego. Obalając mit można powiedzieć, że jajka są dozwolone w diecie u takich osób.

Na podstawie artykułu:

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *